Esra
Üye
Üye
- Mesajlar
- 69
- Puanları
- 6
Saçlarınızı her gün taradığınızda mutlaka dökülmeler olduğunu fark ediyorsunuzdur. Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 80-120 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Bu sayıdan daha fazla saç teli dökülüyorsa ya da saç derisinde seyrelme, incelme alanları görüyorsanız doktora muayene olmanızı öneririm. Saç seyrelmeleri sadece erkeklere özgü değil kadınlarda da görülen bir problemdir. Özellikle menopoz dönemiyle birlikte azalan östrojen hormonu nedeniyle testosteron etkisi artışı görülmeye başlar. Artan androjen hormonları saçlarda incelmelere ve seyrelmelere sebep olabilir. Kadınlar ayrıca saç dökülmesi yaşayabilir ve dolgun, kalın saçları onarmak için etkili bir saç dökülmesi tedavisi bulmakta zorlanabilir.
Kadınlarda hamilelik döneminde değişkenlik gösteren östrojeni progesteron ve testosteron hormonları nedeniyle saç dökülmesinde artışlar yaşanabilir. Bu durum vücudun gösterdiği normal bir tepkidir ve genellikle bir endişe nedeni değildir. Vücudun hormonal dengesi bozulmuştur ve saç köklerinde bir tepkiyi tetikleyebilir.
Androgenetik alopesi denilen bir durum yaygın bir nedendir; Kadın tipi kellik dendiğini de duymuş olabilirsiniz. Kadınlar, minoksidil ( Rogaine ) dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçeneklerine sahiptir . Ancak kadınlarda androgenetik alopesi için en sık reçete edilen saç dökülmesi tedavisi aslında oral kontraseptiflerdir (başka bir ilaçla birlikte).
Hormonlar ve Saç Dökülmesi
Hormonlar, saçlarınız da dahil olmak üzere vücudun neredeyse her sürecini ve bölümünü etkileyebilir. Oral kontraseptifler veya doğum kontrol hapları hormon içerir ( östrojen ve progestin veya sadece progestin). Hap, yumurtlamayı veya bir yumurtanın aylık salınımını önleyerek hamileliği önler.Ancak doğum kontrol hapları, kadınlarda normalde çok az miktarda bulunan ve saç dökülmesiyle ilgili olan erkek hormonları olan androjenlerin seviyesini de azaltır. Vücuttaki anormal derecede yüksek androjen hormonları androgenetik alopesiye neden olabilir.
Doğum kontrol hapları genellikle başka bir ilaç olan spironolakton (Aldactone) ile birlikte kullanılır. Spironolakton genellikle yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılır , ancak androjen üretimini de azaltır ve saç dökülmesini kontrol etmeye yardımcı olur.
Diane35 gibi etinil estradiol gibi östrojen hormonu içeren ilaçların kullanımı kadınlarda ilk aylarda saç dökülmesinde artış yapabilir. Bu durum ilerleyen aylarda durur ve daha güçlü saçların çıkmasına sebep olabilir. Bu tür hapları doktorunuza danışmadan kullanmamanızı öneririm. İçerisinde bulun estradiol kanda trombosit oluşmasını artırarak kan pıhtılaşma riskini yükseltebilir.
Doğum Kontrol Haplarının Artıları ve Eksileri
Doğum kontrol hapları, androgenetik saç dökülmesini önlerken kadınları istenmeyen gebeliklerden koruyabilir. Ancak doğum kontrol haplarının bazı kadınlarda neden olabileceği bazı olası yan etkiler vardır:- Artan kan pıhtılaşması, felç ve kalp krizi riski
- Meme kanseri de dahil olmak üzere bazı kanser riskinde küçük artış
- Mide bulantısı
- Akne
- Göğüslerde ağrı
- İştah artışı
- Halsizlik, yorgunluk, duygusal değişimler
Hangi Haplar Etkilidir?
Tüm doğum kontrol hapları saç dökülmesi tedavisi olarak kullanılmaz. İçerisinde spreteron asetat ve etinil estradiol bulunan haplar kadın vücudundan bulunan az miktardaki testosteron hormonunu azaltarak etki eder. Aslında, bazıları sorunu daha da kötüleştirebilir ve aslında saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi tedavisi olarak sadece “androjen indeksi” düşük doğum kontrol hapları kullanılmalıdır; Yüksek androjen indeksli doğum kontrol hapları saç dökülmesine katkıda bulunabilir.Androjen seviyelerini düşüren doğum kontrol hapları şunlardır.
Doğum kontrol hapı isimleri
- Angeliq
- Cybelle
- Desolett
- Diane-35
- Drosetil
- Drosmax
- Drosmin
- Elleacnelle
- Yasmin