Hamilelikte Saç Dökülmesi Neden Olur?

  • Başlangıç tarihi
  • Konu Sahibi Uzman
  • 183 Görüntülenme
  • 0 Yorum
Uzman

Uzman

Üye
Moderatör
Mesajlar
66
Puanları
0
Günümüzde saçları dökülen bayanların sayısı gittikçe artış göstermektedir. Bayanların saçları belirli zamanlara hormon değişimlerinden dolayı hamilelikte saç dökülmesine neden olur. Bu yazımızda sizlere hamilelik sırasında veya sonrasında saç dökülmesi neden olabilir ve yapabilecekleriniz anlatılacaktır.

Hamilelik Aylarında Saç Dökülmesi​

Hamilelik sırasında saçların kalınlaştığını ve parlaklaştığını duymuş olabilirsiniz. Bu, saç dökülmesini yavaşlatan östrojen hormonunun yüksek seviyeleri sayesinde bazı kadınlar için doğru olabilir. Bununla birlikte, diğer anne adayları, hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonraki aylarda saçlarında incelme veya saç dökülmesi yaşarlar. Bununla birlikte, saç dökülmesi normaldir ve hormonlar, vücuttaki stres veya hamileliğe eşlik eden tıbbi durumlar gibi şeylerden kaynaklanabilir.

Hamilelikte Saç Dökülmesi Neden Olur.jpg

Hamilelikte Saç Dökülmesine Ne Sebep Olur?​

Hem erkekler hem de kadınlar her gün ortalama 50 ila 100 saç teli kaybeder. Hamilelik sırasında yükselen östrojen seviyeleri, saç folikülü dökülmesinin doğal döngüsünü yavaşlatır. Sonuç olarak, bazı kadınlar hamileyken daha az saç kaybedebilir. Ama bu her zaman böyle değildir.

Hormonal Dalgalama​

Bazı kadınlar stres veya şok nedeniyle saçlarında incelme ve dökülmeler yaşayabilir. Bu duruma telogen effluvium denir ve hamilelik sırasında az sayıda kadını etkiler.

İlk üç aylık dönem, hormonların dengesi büyüyen bebeği desteklemek için önemli ölçüde değiştiği için vücudu strese sokabilir. Stres, kafanızdaki tüylerin yüzde 30'u veya daha fazlasını saç yaşam döngüsünün telojen veya "dinlenme" aşamasına sokabilir. Böylece günde ortalama 100 saç teli kaybetmek yerine günde 300 saç teli kaybedebilirsiniz.

Hormonal değişimlere bağlı saç dökülmesi hemen gerçekleşmeyebilir. Bunun yerine, incelmenin fark edilmesi iki ila dört ay sürebilir. Bu durum genellikle altı aydan uzun sürmez ve kalıcı saç dökülmesine neden olmaz.

Sağlık Sorunları​

Benzer şekilde, hamilelik sırasında telogen effluvium'a yol açan sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Dökülme, özellikle hormonlarda veya temel vitaminlerde devam eden bir dengesizlikle ilgiliyse, oldukça dramatik olabilir.

Tiroid Problemleri

Hipertiroidizm (çok fazla tiroid hormonu) veya hipotiroidizm (çok az tiroid hormonu) gibi tiroid bozukluklarını hamilelik sırasında tespit etmek zor olabilir.

İki koşuldan hipotiroidizm daha yaygındır ve bazılarını etkiler.100 üzerinden 2 veya 3 hamile kadın. Saç dökülmesi, kas krampları, kabızlık ve yorgunluk ile birlikte bir semptomdur. 20 kadından yaklaşık 1'inde bebek doğduktan sonra tiroid sorunları (doğum sonrası tiroidit) de görülebilir. Her durumda, tiroid sorunları tipik olarak bir kan testi ile teşhis edilir.

Demir Eksikliği

Demir eksikliği, vücuttaki farklı dokulara oksijen almak için yeterli kırmızı kan hücreniz olmadığında ortaya çıkar. Yorgunluk, düzensiz kalp atışı, eforla nefes darlığı ve baş ağrısı gibi diğer semptomlarla birlikte saçların incelmesine neden olabilir.

Hamile kadınlar , özellikle hamilelikleri birbirine yakınsa, katları hamileyse veya şiddetli sabah bulantıları varsa, demir eksikliği anemisi geliştirme riski yüksektir. Bu durum ayrıca bir kan testi ile teşhis edilebilir.

Bu koşullardaki saç dökülmesi kalıcı olmasa da hormon veya vitamin seviyeleri normal aralıklara dönene kadar saçınız normal kalınlığına dönemeyebilir.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi​

Birçok kadın, doğumdan sonraki birkaç ay içinde saç dökülmesi görür ve bu, genellikle doğumdan sonraki dört ay civarında zirve yapar. Bu gerçek saç dökülmesi değil, östrojen hormonunun düşmesinden kaynaklanan “aşırı saç dökülmesi”dir.

Yine bu tip saç dökülmesi telogen effluvium olarak kabul edilir. Her gün 300 veya daha fazla saç dökülmesini görmek oldukça sarsıcı olsa da, genellikle tedavi gerektirmeden kendi kendine düzelir.

Diğer Nedenler​

Telogen effluvium ile saç dökülmesinin tipik olarak tek tip bir incelme olduğuna dikkat etmek önemlidir. Belirli bölgelerde veya daha dramatik saç dökülmesi fark ederseniz, altında yatan başka sorunlar olabilir. Hamile olsanız da olmasanız da saç dökülmesine neden olan genetik ve otoimmün durumlar da vardır.
  • Androjenik alopesi (kadın tipi kellik), saç köklerinin kısalmış büyüme fazından ve saç dökülmesi ile yeni büyüme arasındaki sürenin uzamasından kaynaklanır.
  • Alopesi areata, kafa derisinde ve vücudun diğer kısımlarında düzensiz saç dökülmesine neden olur. Öngörülemeyen veya döngüsel olan saç dökülmesi ve yeniden büyüme yaşayabilirsiniz. Bu tür saç dökülmesinin tedavisi yoktur, ancak bazı tedaviler saç dökülmesini durdurmaya ve saçı yeniden büyütmeye yardımcı olabilir.
Aynı anda hem hamile kalmak hem de bu koşullardan birine sahip olmak mümkündür.

Travma​

Saç dökülmenizin hamilelik veya genetik durumlarla hiçbir ilgisi olmayabilir. Yakın zamanda saçınızı sıkı bir saç şekline soktuysanız, bazı güzellik bakımları yaptırdıysanız veya saçınıza kabaca bakım yaptıysanız, traksiyon alopesi adı verilen duruma sahip olabilirsiniz.

Saç köklerinin iltihaplanması saç dökülmesine ve dökülmesine neden olabilir. Bazı durumlarda, folikülleriniz izlenebilir ve kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.

Hamileliğe Bağlı Saç Dökülmesi Tedavisi​


Hamilelik sırasında ve sonrasında saç dökülmesi özel bir tedavi gerektirmeyebilir. Genelde zamanla kendiliğinden düzelir.
Doktorlar bazen saç büyümesi önceki seviyelere dönmezse minoksidil (Rogaine) reçete eder, ancak bu ilacın hamilelik sırasında kullanılması güvenli kabul edilmez.
Hipotiroidizm veya demir eksikliği anemisi gibi durumlarda, seviyelerinizi normale döndürecek ilaç veya vitamin takviyeleri bulmak için doktorunuzla birlikte çalışmak, zamanla yeniden büyüme döngüsünü başlatmaya yardımcı olacaktır.
Androjenik alopesi gibi diğer durumlar için yapılan tedavilerin çoğu da hamilelik sırasında önerilmez. Doktorunuz, saç büyümesini uyarmak için ilaçlar yerine kırmızı ışık dalgalarını kullanan düşük seviyeli lazer tedavisini (LLLT) denemeyi önerebilir.

Peki ya Doğumdan Donra?​

Bazı ilaçlar emzirirken güvenlidir ve diğerleri değildir. Örneğin, emziriyorsanız Rogaine güvenli kabul edilmez. Emzirmeyi bitirdikten sonra başlayabileceğiniz bir şey.
En iyi kaynağınız, farklı tedavi seçeneklerinin artılarını ve eksilerini tartmanıza yardımcı olacak doktorunuzdur.

Hamileliğe Bağlı Saç Dökülmesinin Önlenmesi​

Hamilelik sırasında saç dökülmesini veya dökülmesini önlemek için herhangi bir şey yapabilir veya yapamayabilirsiniz. Her şey saç dökülmesinin nedenine bağlıdır.
Denemek:
  • Sağlıklı, dengeli bir diyet yapmak. Yeterli protein, demir ve diğer önemli besinleri almaya odaklanın. Reçetesiz veya reçeteli olarak doktorunuza sizin için en iyi doğum öncesi vitamini sorabilirsiniz.
  • Aldığınız herhangi bir ilaç veya takviyenin saç dökülmesine katkıda bulunup bulunmadığını doktorunuza sormak.
  • Saçınızı çekebilecek sıkı örgüler, topuzlar, at kuyruğu ve diğer saç stillerini yapmaktan kaçının. Bu sırada saçınızı bükmeye, çekmeye veya ovalamaya karşı koyun.
  • Saçları nazikçe yıkayın ve dolaşıklığı açarken saçı çok sert çekmemek için geniş dişli bir tarak kullanın.
  • Sıcak merdaneler, maşalar veya sıcak yağ ve kalıcı uygulamalar gibi sert uygulamalar olmadan saçı dinlendirmek.
  • Doktorunuzla konuşma. Bazen saç dökülmenizin kökü fizik muayene ile kolayca belirlenemeyebilir. Hamilelik sırasında saç dökülmesi vakalarının çoğu geçici olsa da, vitamin seviyelerini artırmak veya hormon seviyelerini düzenlemek için tedavi gerektirebilecek başka durumlar da vardır.
Eğer saçınızı kaybettiyseniz, hacim veren şampuan ve saç kremlerini denemeyi düşünün. Ağır formüller saçı ağırlaştırabilir. Ve bakım yaparken, daha fazla kaldırma için saç derisi yerine saçınızın uçlarına odaklanın.
Kısa bob gibi, saçlarınız yeniden uzarken daha dolgun görünmesine yardımcı olabilecek bazı saç kesimi stilleri de vardır.

Neler Yapılmalıdır?​

Hamilelik sırasında saç dökülmesi - özellikle yaygın olmasa da - özellikle hormon değişiklikleri veya belirli sağlık koşullarıyla ilgili olduğunda normaldir. Saç büyümesi zamanla veya altta yatan nedene yönelik tedavi ile devam etmelidir.
Hamilelikten sonra saç dökülmesi, doğumdan sonraki dört ay civarında zirve yapar. İyi haber şu ki, normal büyümenize altı ila dokuz ay içinde - küçük çocuğunuzun ilk doğum gününe kadar - kavuşacaksınız.
Saç dökülmeniz devam ederse veya başka belirtiler fark ederseniz, saç dökülmesinin alopesi areata veya androjenik alopesi gibi başka bir olası nedeni olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla iletişime geçmeyi düşünün.
 

Kullanıcılar Şunlarıda Sordu

M
Cevaplar
0
Gösterim
37
Mustafa karaca
M
M
Cevaplar
1
Gösterim
50
T
O
Yeni tedavim
isabel
Cevaplar
8
Gösterim
509
I
D
Cevaplar
2
Gösterim
291
K
P
Cevaplar
2
Gösterim
429
AhmetCan
A
O
Cevaplar
2
Gösterim
431
O

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Hızlı İletişim

Her hangi bir konudan dolayı bizimle hızlı bir şekilde iletişime mi geçmek istiyorsun? İçerik, işleyiş, ban uzaklaştırma sorunları, reklam teklifleri v.b. aşağıda yer alan butonu kullanarak bizlere ulaşabilirsin. bize gelen ticketleri tek tek değerlendirdiğimize emin olabilirsiniz.

Online istatistikleri

Çevrim içi üyeler
0
Çevrim içi ziyaretçiler
2
Toplam ziyaretçi
2
Robots
20
Üst Alt